Carelin ajankohtaista - taustakuva

31.8.2020

Carelin ja Despro mukana Neoenin 30MW energiavarastohankkeessa

Neoen, yksi maailman merkittävimmistä uusiutuvan energian tuottajista, rakentaa Suomen Etelä-Karjalaan uutta akkuenergiavarastoa, Yllikkälä Power Reserve Onea.  Kyseessä on ensimmäinen yli 10 MW:n akusto, joka kytketään Suomen sähköverkkoon. Pohjoismaisessakin mittakaavassa energiavarasto on suurin tähän mennessä rakennettu; sen nimellisteho on 30 MW ja energiakapasiteetti 30 MWh.

Carelin ja Despro ovat yhteistyössä mukana tässä Suomen kannalta merkittävässä ja edistyksellisessä hankkeessa. Akkuenergiavarasto pystyy tasaamaan sähköverkon taajuuden muutoksia hyvin nopeasti, mikä hyödyttää koko Suomen sähköjärjestelmää.

Carelin toimii hankkeen omistajainsinööriroolin kokonais- ja johtovastuussa. Despro täydentää omistajainsinööritiimiä omilla sähköteknisillä asiantuntijoillaan sekä paikallisella valvontaresurssilla. Yhteistyön avulla asiakasta pystytään palvelemaan joustavasti poikkeuksellisen laajalla osaamisella, joka käsittää asiantuntemusta niin turvallisuuden, maa- ja betonirakentamisen kuin sähkötekniikankin osalta.

Uudentyyppisen yhteistyökuvion rakentaminen on sujunut mutkattomasti Carelinin ja Despron aiemman yhteistyön pohjalta. Lisäksi kehitysmyönteinen ja asiakasta arvostava kulttuuri on ollut yhdistävä voima, joka tuo luottamusta yhteistyöhön ja mahdollistaa uusiin haasteisiin tarttumisen.

”Yllikkälän hanke on jo toinen multimegawattiluokan akkuenergiavarastoprojekti omistajainsinöörin roolissa Carelinille. On hienoa saada olla mukana uudella toimialalla tukien Neoenia kunnianhimoisessa ja sähköverkollemme tärkeässä investoinnissa. Olen ylpeä saadessani johtaa omistajainsinööritiimiä, jonka asiantuntemus kattaa koko investointiprojektin vaiheet ja joka edesauttaa projektin turvallisessa ja onnistuneessa läpiviennissä.” toteaa omistajainsinööritiimiä vetävä Jaakko Ala-Reinikka Carelinista.

”Uusiutuvan energian kasvun myötä reservi- ja säätösähkön tarve on lisääntynyt sähkömarkkinoilla, minkä takia vastaavia energiavarastoja tarvitaan tasaamaan tuotannon vaihteluita. Onkin erityisen hienoa päästä seuraamaan läheltä uuden teknologian rakentamista ja käyttöönottoa isossa mittakaavassa asiantuntevan tiimin ympäröimänä - unohtamatta turvallisia työmenetelmiä.” kommentoi Despron rakennuttamisen ja valvonnan asiantuntija Ville Kenttämaa.

Rakennustyöt Yllikkälässä ovat käynnissä, ja akkuvarasto valmistuu tulevina kuukausina.